X
Back to the top

NYITÓOLDAL

Szitárművészként többször adott élő koncertet az Indiai Nemzeti Televízióban. Rendszeres szereplője a nyugat-európai, amerikai színpadoknak, ahol kiváló, indiai tablások kísérik játékát.

A világhírű Pandit Rajeev Janardan magántanítványa. Az Allahabadi Zeneakadémia a “Sangeet Prabhakar”, azaz a Klasszikus Zene Napja címmel tüntette ki.

Az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ szitártanárja. Indiában dolgozott Pan Nalin filmrendezővel is (Samsara, Virágok völgye), illetve olyan projektekhez szerzett zenét, mint a 2019-es Kumbh Mela (legrégebbi és legnagyobb vallási zarándoklat a földön), vagy a Chitrakoot Ramayan Múzeum.

Az indiai előadóművészetekről szóló előadásait a budapesti Zeneakadémia mellett több európai és indiai egyetemre is meghívták.

Több, mint 30 lemezen játszott. Szerzeményei számos díjat nyertek el idehaza és külföldön egyaránt.

Alap címmel 2003 óta van hetente jelentkező indiai klasszikus zenei műsora a Tilos Rádióban, ami Magyarország legrégebbi és legsikeresebb közösségi rádiója.

„A szitárja valóban dalol! A játékából sugárzik a kreativitás és a jókedv.”
– Dr. Veer Bhadra Mishra, a Sankat Mochan Zenei Fesztivál igazgatója

Mestere mellett olyan kiválóságok tanították még, mint Ustad Shahid Parvez szitárművész, vagy a Shankar-gitár legnevesebb művésze, Dr. Kamala Shankar vagy a tablajátékos Pandit Vinode Pathak. Khyal éneket és tablajátékot, valamint zenetörténetet tanult Delhi legrégebbi zenei egyetemén a Gandharva Mahavidhyalaya-n, és a Prayag Sangeet Samiti Allahabad University-n, de elvégezte a világhíres Dhrupad énekes testvérpár, a Gundecha Brothers Dhrupad ének mesterkurzusát is.

Jelenleg is folytatja tanulmányait mesterénél, akivel számos esetben szerepelt egy színpadon. Szólókoncereteket pedig olyan nagyszerű tablások kíséretében adott Indiában és világ számos nagyvárosában, mint Pandit Vinode Pathak, Anil Moghe, Hanif Khan vagy akár Pundlik Bhagwat.

Az indiai klasszikus zenét bemutató és az indiai előadóművészetek kultúrtörténetét ismertető előadás-sorozatokat tartott a Zeneakadémia, az ELTE, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem, illetve Indiában a Banaresi Hindu University, valamint a Jabalpur Bhatkhande Sangeet hallgatóinak.

dd1


Pandit Vinode Pathak kíséretével az Indiai Nemzeti Televízióban
– DD1 Subah Savere 2006.12.08.

Ha az indiai előadóművészeti kultúráról szeretne előadást hallani, vagy meghallgatná, hogy szól ez a zene élő koncerten, kérem, írjon levelet, vagy keressen meg telefonon: +36 30 263 2304.

ajánlások India hírességeitől:


Dr. Veer Bhadra Mishra, India legrégebbi zenei fesztiválja, a benáreszi Sankat Mochan Sangeet Samaroh igazgatója és a Sankat Mochan templom Mahantja (Főpapja) írta:

Nagyon boldog voltam, hogy hallhattam a koncertjét Benáreszben, a szülővárosomban. Meglepően szépen játszik a Gayaki Ang (lit. éneklő) Szitár stílusában. Az Ön szitárja valóban dalol! Nagyon érzékenyen tudja megszólaltatni a hangszerét, ugyanakkor hihetetlen gyorsan is tud játszani! Ön nagyon jól ismeri a mi hagyományunk klasszikus zenéjét. A játékából sugárzik a kreativitás és a jókedv. Micsoda tökéletes szintjét valósította meg az Indiai Klasszikus zenének, miközben az indiai kultúrát is mélységeiben megismerte. Az áldásom kísérje a játékát!

Tisztelettel
Dr. Veer Bhadra Mishra
az eredeti szöveget itt lehet megtekinteni


Padmabhushan Pandit Chhannulal Mishra India egyik leghíresebb Khyal énekese írta:

Nagyon nagy hatással volt rám az indiai koncerted! Nagyon tetszett az Imdad Khani Gharana stílusú szitárjátékod. Gratulálok! Igazán nagyon lenyűgözött annak a szépsége, ahogy az indiai dallamokat játszottad. Hihetetlen módon uralod a hangszeredet és nagyon érzékenyen kommunikálsz a többi zenésszel. Kiváló a szitár játék-technikád és elképesztően kreatív vagy. Tökéletesen érted az Indiai Klasszikus zenét és nagyon jól ismered az indiai kultúrát is. Az áldásom kísérni fogja a játékodat!

Tisztelettel
Padmabhushan Pt. Chhannulal Mishra
az eredeti szöveget itt lehet megtekinteni


Ezt Dr. P.N. Chaini, az Odisha Sangeet Parishad Zeneművészeti Főiskola igazgatója írta:

Tanárok és diákok mind nagy örömmel hallgattuk ma (2006.12.24.) az Ön játékát. Ön nagyon szépen játszik indiai klasszikus zenét. Az absztrakciója, a játék-technikája kiváló és a rága érzetét is pontosan megtartja. Ha megint Puriban jár mindenképpen szeretnénk ha újra koncertet adna nálunk és ha úgy dönt, hogy letelepedne városunkban szívesen látjuk intézményünkben, mint tanárt, vagy ha még tanulni szeretne, Ön lehetne a legjobb diákunk.

Tisztelettel
Dr. P.N. Chaini
az eredeti szöveget itt lehet megtekinteni


Dr. Gitsudha Bhatt, a Jaipur Sangeet Sanstan Zeneművészeti Egyetem szitár professzora pedig ezt írta a koncert után:

Nagy élvezettel hallgattam a szitárkoncertjét. Ön kitűnően érti ezt a zenei rendszert. Különösen élveztem a nehéz layakarikat (ritmikai leosztásokat). Biztos vagyok benne, hogy az elkötelezettsége híressé fogja önt tenni.

a legjobbakat kívánja,
Dr. Gitsudha Bhatt